Η νέα πραγματικότητα

Καθώς βρισκόμαστε σε περίοδο που αίρονται οι περιορισμοί των μετακινήσεων και το καλοκαίρι πλησιάζει, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε με ασφάλεια διαμονή στο κατάλυμά μας.

Αυτό τον καιρό παρατηρείται μια αισιόδοξη αύξηση των κρατήσεων στις μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης. Ειδικοί παρουσιάζουν διάφορα πρωτόκολλα και διαδικασίες που επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τόσο για τους επισκέπτες όσο και για το προσωπικό που ασχολείται με την καθαριότητα και τις υπηρεσίες παροχής φιλοξενίας εν γένει.

Οι μεγάλοι οργανισμοί υγείας προτείνουν την διατήρηση της κοινωνικής απόστασης και την χρήση μέσων προστασίας ιδιαίτερα σε μέσα μαζικής μεταφοράς και σε σημεία με αυξημένη πυκνότητα συγχρωτισμού. Παρόλαυτα εν όψη του καλοκαιριού θα πρέπει να ακολουθούμε οδηγίες και συμπεριφορές με αυξημένη προσοχή.

“Ειδικοί παρουσιάζουν διάφορα πρωτόκολλα και διαδικασίες που επιτρέπουν την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τόσο για τους επισκέπτες όσο και για το προσωπικό που ασχολείται με την καθαριότητα και τις υπηρεσίες παροχής φιλοξενίας εν γένει”

Είναι ασφαλή τα τουριστικά καταλύματα;

‘Ολες οι μεγάλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως η Airbnb, Vrbo/Homeaway, έχουν εκδώσει οδηγίες καλών πρακτικών και διαδικασιών για το σωστό καθαρισμό στην περίοδο που διανύουμε. Όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι το μεγαλύτερο όπλο που έχουν οι ιδιοκτήτες και το προσωπικό καθαριότητας των καταλυμάτων στη μάχη έναντι στον ιό είναι ο χρόνος ζωής του.

Έρευνες έχουν μελετήσει την ανθεκτικότητα του ιού σε διάφορες επιφάνειες και τα αποτελέσματα τους έχουν δείξει διαφορετικό χρόνο επιβίωσής του σε διάφορες επιφάνειες. Ο παράγοντας χρόνος λοιπόν σε ότι αφορά την ενοικίαση καταλυμάτων προσφέρει ένα «ασφαλή» τρόπο προφύλαξης από τον ιό, μεταξύ των κρατήσεων. Όσο το κενό διάστημα μεγαλώνει τόσο μειώνεται ο κίνδυνος από τον ιό, με το διάστημα των τριών ημερών να θεωρείται από τους ειδικούς ώς ασφαλές χρονικό περιθώριο.

Πως είμαστε σίγουροι για τον σωστό καθαρισμό του καταλύματός μας;

Ο τρόπος της διάδοσης του ιού επιτρέπει την εξαγωγή καλών πρακτικών για το σωστό καθαρισμό. Ο ιός προσβάλει τον άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού μέσω σταγονιδίων από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Οι επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με αυτά τα σταγονίδια είναι πηγές μετάδοσης του ιού μέσω των χεριών μας που τις ακουμπούν και κατόπιν προσφέρουν γέφυρα μέσω του στόματος, της μύτης ή των ματιών για είσοδο του ιού στο ανθρώπινο σώμα. Ο σχολαστικός καθαρισμός λοιπόν των επιφανειών, αποτελεί το καλύτερο όπλο έναντι της μόλυνσης από τον ιό.

Πως μπορώ να καθαρίσω το κατάλυμά μου σωστά;

Οι διάφορες πλατφόρμες προσφέρουν οδηγίες σωστού καθαρισμού των καταλυμάτων. Η Vrbo προτείνει την διατήρηση ενός κενού τουλάχιστον ενός 24ώρου μεταξύ των κρατήσεων, ενώ η Airbnb προτείνει την υιοθέτηση του πρωτοκόλλου που έχει εκδώσει ο CDC με παράλληλο κενό διάστημα 24ώρου. Εφόσον δεν ακολουθείται το προτεινόμενο πρωτόκολλο, η Airbnb προτείνει το κενό διάστημα να είναι τουλάχιστον 72 ωρών. Η τήρηση των ορθών πρακτικών καθαρίσματος και το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ των κρατήσεων είναι πλέον το κλειδί για την ασφαλή διαμονή των επισκεπτών σε ένα κατάλυμα. Από την άλλη, ένα πρόγραμμα σχολαστικού καθαρισμού επιτρέπει την αύξηση της ασφάλειας και στο προσωπικό που ασχολείται με τον καθαρισμό του καταλύματος.

Τι πρέπει να προσέξω στον καθαρισμό;

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τα σημεία που πρέπει να δίνουμε προσοχή και να προσαρμόζουμε το πρόγραμμα καθαρισμού λαμβάνοντας υπόψη όλες τις οδηγίες και καλές πρακτικές που έχουν ανακοινωθεί.

Έτσι επιγραμματικά μπορούμε να εστιάσουμε τη προσοχή μας στα παρακάτω σημεία:

  • Ατομικά μέσα προστασίας

Ξεκινώντας τον καθαρισμό αερίζουμε τουλάχιστον για είκοσι λεπτά το χώρο ανοίγοντας όλα τα παράθυρα. Για την περίπτωση καθαρισμού μεταξύ των κρατήσεων χειρουργικές μάσκες και γάντια μίας χρήσης μπορούν να προσφέρουν προστασία σε ικανοποιητικό βαθμό.

Σε περίπτωση ύποπτων μολυσμένων επιφανειών ή επαφής με ύποπτο ή επιβεβαιωμένο κρούσμα προτείνεται η χρήση των ακόλουθων ΜΑΠ:

– Μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3.

– Προστατευτικά γυαλιά.

– Προστατευτική φόρμα, αδιάβροχη, με μακριά μανίκια, μίας χρήσης.

– Γάντια μίας χρήσης.

  • Εσωτερικοί χώροι

Χρησιμοποιούμε καθαριστικά που είναι εγκεκριμένα και πιστοποιημένα από διεθνής οργανισμούς ότι έχουν αποτελεσματική δράση έναντι του νέου κορωνοϊού. Προσέχουμε τις οδηγίες χρήσης και ακολουθούμε αυστηρά τις δοσολογίες. Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει οδηγίες για τη χρήση της κοινής χλωρίνης (0,5% υποχλωριώδους νατρίου) με αραίωση 1:10 μετά από τον καθαρισμό με ουδέτερο απορρυπαντικό.

Για επιφάνειες που είναι πιθανόν να καταστραφούν από τη χρήση υποχλωριώδους νατρίου, μπορεί να χρησιμοποιηθεί αιθανόλη με συγκέντρωση 70% κατόπιν καθαρισμού με ουδέτερο απορρυπαντικό, λαμβάνοντας όμως πάντα υπόψη τις οδηγίες του κατασκευαστή για τη συμβατότητα του υλικού με τον αντιμικροβιακό παράγοντα που θα χρησιμοποιηθεί.

Καθαρίζουμε σχολαστικά πρώτα και έπειτα απολυμαίνουμε, μεγάλες επιφάνειες όπως: τραπέζια, καρέκλες, πόμολα, διακόπτες, τηλέφωνα, tablets, τηλεκοντρόλ, πληκτρολόγια, λαβές, γραφεία, λεκάνες τουαλέτες και νιπτήρες.

  • Πιάτα, μαγειρικά σκεύη και μαχαιροπήρουνα

Πλένουμε όλα τα πιάτα, ποτήρια, σκεύη και μαχαιροπήρουνα με σαπούνι και ζεστό νερό, (ιδανικά σε πλυντήριο πιάτων σε μεγάλη θερμοκρασία) και σκουπίζουμε πρίν την χρήση.

  • Λευκά είδη

Πλένουμε όλα τα λευκά είδη στην υψηλότερη θερμοκρασία που συνιστά ο κατασκευαστής. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα σεντόνια, τα καλύμματα στρωμάτων, οι πετσέτες χεριών και σώματος, οι πετσέτες κουζίνας και οι κουβέρτες. Φοράμε γάντια όταν πιάνουμε άπλυτα ρούχα. Καλή πρακτική όταν πλένουμε τα λευκά είδη σε καθαριστήριο είναι να τα παραδίδουμε στην πλαστική σακούλα μεταφοράς τους στον επισκέπτη αυξάνοντας έτσι το αίσθημα ασφάλειάς του.

  • Κοινόχρηστοι εξωτερικοί χώροι

Οι κοινόχρηστοι χώροι πολυκατοικιών, συγκροτημάτων κατοικιών ή ενοικιαζόμενων δωματίων, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν πιθανή εστία μόλυνσης και να τηρούμε την πρακτική πλυσίματος των χεριών μας όταν ερχόμαστε σε επαφή με αυτούς τους χώρους. Αφαιρούμε στο μέτρο του δυνατού όλα τα μη απαραίτητα υλικά/αντικείμενα που βρίσκονται εκτεθειμένα σε αυτούς τους χώρους. Καθαρίζουμε κατά τα γνωστά σε λαβές, πόμολα, πόρτες, κλειδαριές κλπ.

  • Πισίνες

Οι πισίνες εφόσον λειτουργούν σύμφωνα με τις προδιαγραφές λειτουργίας και συντήρησης, θεωρούνται ασφαλείς χώροι, καθώς το νερό της απολυμαίνεται από το χλώριο και δεν χρειάζεται επιπλέον φροντίδα. Ο χώρος γύρω από την πισίνα είναι που πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή στην τήρηση των σχετικών κανόνων και σωστών πρακτικών όσον αφορά τον καθαρισμό. Καρέλες, ξαπλώστρες κλπ, που υπάρχουν γύρω από το χώρο της πισίνας, πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται κατά τα γνωστά μετά από κάποια κράτηση.

Μετά τον καθαρισμό

Σε κάθε περίπτωση, είτε κάνουμε προσωπικά το καθαρισμό είτε συνεργείο που έχει αναλάβει την καθαριότητα, φροντίζουμε να ακολουθούνται πιστά οι οδηγίες και οι ορθές πρακτικές καθαρισμού. Σε επιβεβαιωμένο κρούσμα επισκέπτη ή σε επισκέπτη με εμφάνιση συμπτωμάτων της ασθένειας, θα πρέπει να ακολουθήσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, για το αν θα πρέπει να τεθεί το άτομο που καθάρισε το κατάλυμα σε καραντίνα. Σε κάθε περίπτωση η τήρηση των κανόνων υγιεινής και κοινωνικής απόστασης συμβάλουν στην αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων. Η γνωστοποίηση της διαδικασίας καθαρισμού στους επισκέπτες μας, συμβάλλει στην αύξηση του αισθήματος ασφάλειάς τους και τους προσφέρει την απαραίτητη χαλάρωση για την απόλαυση της διαμονής τους στο κατάλυμά μας.

Πηγές πληροφόρησης

Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) – https://eody.gov.gr/

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) – https://www.who.int/

Centers of Disease Control and Prevention – https://www.cdc.gov

European Center for Disease Prevention and Control – https://www.ecdc.europa.eu/en